Psychologiepraktijk de Duinkamer is een laagdrempelige praktijk voor kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar met angst en/of traumaklachten. We bieden psychologische en pedagogische hulp op maat vanuit Castricum. Bekijk hieronder bij welke klachten wij zoal kunnen helpen, en wat we te bieden hebben.
Wij helpen bij…
angst- en dwangklachten, onrust, moeite met emotieregulatie, spanning en paniek, of aan angst en trauma gerelateerde somberheidsklachten
faalangst en/of negatief zelfbeeld
trauma en verlies, bv. verwerking van scheiding, pesten, en andere ingrijpende gebeurtenissen
hechtingsproblemen
ontwikkelingsproblemen
gezins- en opvoedingsproblemen
(gender)identiteitsproblemen
sociale problemen
zingeving
Wij helpen niet bij…
vragen op gebied van overige ontwikkelingsstoornissen zoals ASS, ADHD, leerstoornissen, gedragsproblematiek, persoonlijkheids- problematiek
een acute crisissituatie of grote kans op suicidaliteit (we kunnen helaas geen crisiszorg bieden)
gescheiden ouders die niet goed meer met elkaar omgaan
verslavingsproblematiek of antisociaal gedrag
Hoe werken wij?
Als je je bij ons hebt aangemeld (let op: check op deze pagina of er plek is), nemen we zo snel mogelijk contact met je op. We bespreken dan of wij jouw hulpvraag kunnen beantwoorden en of je kind, of jijzelf, bij ons op de goede plek is. Mocht dit niet zo zijn, dan denken we graag met je mee waar je wel terecht zou kunnen.
We starten met een intakegesprek om kennis te maken, om samen zo goed mogelijk in kaart te brengen wat er speelt en wat voor hulp er precies nodig is. Ook geven we uitleg over onze werkwijze en de praktische zaken. De focus ligt op de zorgen en klachten (je komt immers niet zomaar) maar net zo goed op sterke kanten en dat wat goed gaat, daar kunnen we mooi gebruik van maken. We starten het liefst met ouders en kind(eren) samen. De toon is luchtig, speels, en kinderen voelen zich al snel op hun gemak doordat we bv. een spelletje doen. Ze ontdekken dat ze bij ons niks verkeerd kunnen doen of zeggen (echt waar) en dat we een beroepsgeheim hebben.
Aan het eind van het intakegesprek (duur: ± 90 min) doen we je een globaal voorstel. Dat kan bestaan uit verder onderzoek om de klachten beter te begrijpen, het in kaart brengen van de ontwikkeling van baby tot nu (ontwikkelingsanamnese), of bv. een observatie thuis of op school… en soms doen we gelijk een behandelvoorstel. Uiteraard mag je daar gerust even over nadenken.
We vinden het ontzettend belangrijk dat je een ‘klik’ ervaart met je behandelaar. Je veilig en vertrouwd voelen in het contact is namelijk van grote invloed op het uiteindelijke resultaat van de behandeling.
Na de intake en het eventuele onderzoek, stellen we in overleg met jou een behandelplan op. In dit plan staan de doelen die we samen hebben opgesteld, de manier waarop we de doelen willen bereiken (zie behandelaanbod) en de verwachte duur van de behandeling.
Dan is het tijd voor actie! Oftewel, de behandeling. Deze kan bestaan uit cognitieve gedragstherapie, EMDR, ACT, mindfulness, oplossingsgerichte therapie, schrijftherapie, ouderbegeleiding, of bv. gezinsgesprekken. Een therapiesessie duurt doorgaans 45 min, en gezinsgesprekken ongeveer 90 min.
In de sessies gebeurt van alles: praten, nadenken, mijmeren, uitgedaagd worden, gecombineerd met spel, tekenen, een rollenspel, of een expeditie buiten. Je krijgt ook vaak een opdracht mee, voor buiten de sessies, en soms gebruiken we een app. We stemmen zoveel mogelijk met belangrijke naasten af, als zij er niet bij zijn. En we evalueren de doelen regelmatig samen met jou en/of je kind.
Onze smaken 🍦
Behandeling
We bieden kinderen, jongeren & ouders psychologische en pedagogische hulp op maat. Daarbij streven we er altijd naar om de belangrijkste mensen rondom het aangemelde kind te betrekken; dat vergroot de kans op verandering (denk aan ouders, broers of zussen, belangrijke steunfiguren, school etc). We kunnen verschillende behandelvormen bieden en combineren, denk aan cognitieve gedragstherapie (CGT, van alle soorten psychotherapie is de werking hiervan wetenschappelijk het meest aangetoond), ACT, EMDR, aandachtgerichte cognitieve therapie (mindfulness), interpersoonlijke psychotherapie en oplossingsgerichte therapie.
Psycho-educatie
Ook geven we vaak psycho-educatie aan kinderen en hun ouders, en voor wie het verder van belang is. Dat is een duur woord voor voorlichting, informatie en advies over wat er aan de hand is en wat zou kunnen helpen bij het leren omgaan met de situatie. Hierdoor ontstaat vaak meer inzicht en begrip.
Onderzoek
Soms is het van meerwaarde om de ontwikkeling van een kind te laten onderzoeken, om in te schatten wat er aan de hand is, wat handige aanknopingspunten zijn om te kunnen helpen, of bijvoorbeeld om te peilen hoe zorgelijk de signalen nou eigenlijk zijn, vergeleken met leeftijdgenoten. Een zorgvuldig onderzoek op maat, gericht op de situatie van dit specifieke kind, kan dan richting geven voor een helpende aanpak, met praktische adviezen. Het gaat ons niet om labels, maar wel: wat helpt dit specifieke kind, in deze situatie, om verder te komen?
Ouderbegeleiding
Elke ouder heeft wel eens vragen over de opvoeding. Zeker als er zorgen zijn en een kind in behandeling is, kan het fijn zijn ook als ouder ondersteund te worden. Om handvatten te krijgen op maat voor jullie gezin, voor een benadering die past bij jullie kind. We focussen op praktische oplossingen, zodat je zo snel mogelijk zelf de tools in handen hebt om met vertrouwen verder te kunnen. Een van onze favoriete methodieken, is de evidence based methode SPACE - gestoeld op Geweldloos verzet / Verbindend gezag en CGT (zie ook video’s in het Engels). Deze route waarbij ouders centraal staan, blijkt uit onderzoek net zo effectief te zijn, als individuele CGT bij een kind met forse angst klachten.
Gezinsgesprekken
Soms komen we er ook op uit dat het van meerwaarde is om met het hele gezin in gesprek te gaan. Bijvoorbeeld om in kaart te brengen hoe iedereen het thuis vindt gaan en wat je graag zou veranderen, maar ook om uitleg te geven over problematiek, en samen oplossingen te bedenken. Soms is 1 gesprek genoeg, soms zetten we meer sessies systeemtherapie in. Daar hebben we ook fijne collega’s voor binnen handbereik.
EMDR baby & ouder
Ook bieden wij EMDR sessies aan voor ouders die last hebben van een ingrijpende ervaring rond de zwangerschap, bevalling, medisch handelen of kraamperiode. Het is zonde om met een donkere wolk rond te blijven lopen, als er een effectieve trauma behandeling bestaat die vaak in enkele sessies al verwerking op gang helpt en ruimte maakt voor mooie nieuwe ervaringen.